Fællesskaber i fokus

Fællesskaber i fokus

til nyhederFællesskabsfølelsen boblede, og stemningen var i høj, da næsten 80 mennesker – fra byen, kommunen, forenings- og frivilligverden var samlet i Støberihallen 23. oktober, hvor Hillerød Kommune og Frivilligcenter Hillerød i fællesskab havde inviteret til inspirations- og dialogmøde om fremme af lokale fællesskaber.

Mødet blev åbnet af borgmester Dorte Meldgaard, der fremhævede, at kommune betyder fælles, og at det også er en kommunes opgave at skabe gode rammer for, at fællesskaber blomstrer.

Forsker Rikke Lund fra Institut for Folkesundhedsvidenskab var første oplægsholder og fortalte om, hvad forskellige studier fortæller om sammenhængen mellem ensomhed, sociale relationer, helbred og trivsel. Deltagerne skulle have tungen lige i munden for at følge med i grafer, søjlediagrammer og videnskabelige begreber, men konklusionen stod klart: Der er videnskabelig evidens for, at gode sociale relationer har en positiv indvirkning på ens helbred og trivsel, mens ensomhed og mangel på relationer øger risikoen for sygdom og tidlig død. (Se slides fra oplægget HER).

Således ansporet var deltagerne klar til arrangementets anden oplægsholder, som var leder af Insp! i Roskilde, Anni Ehlers. Hun tog deltagerne med storm med sin fortælling om, hvordan hun og en håndfuld venner tog initiativ til stedet Insp! i en forladt og forfalden bygning i hjertet af Roskilde. Inps! er i dag ikke et kulturhus, ikke en talentfabrik, ikke et iværksætterhus, ikke et socialt tilbud – men en hybrid af alt det og samtidig meget mere. Det er et sted og et mangfoldigt fællesskab hvor der altid sker noget, og hvor alle er velkomne. Hvor en ensom ældre får nye venner, hvor en ung, der har ligget under dynen i to år, starter på en uddannelse, hvor en tidligere hjemløs bliver køkkenchef, hvor en håbefuld kunstner får et publikum, en iværksætter bliver flyveklar og hvor arbejdsløse får nyt drive, nye job osv. osv.

Hemmeligheden var, afslørede Anni Ehlers for publikum, der lyttede intenst, at skabe et rum, der ikke er defineret på forhånd, men fyldes ud af dem, der kommer, og det de byder ind med, og så at møde alle som ligeværdige mennesker.

Anni Ehlers inspirerede, og der var gang i snakken både i pausen og i den efterfølgende workshop om, hvordan vi kan få mere insp! i Hillerød Kommune. I grupper blev der udviklet ideer og delt tips, tricks og erfaringer på livet løs. Alt bliver samlet i et ”fællesskabskit” og sendt ud til deltagerne. Hvis du ikke var med, men også gerne vil have et eksemplar af fællesskabskittet, så kontakt udviklingskonsulent Johannes Bo Nielsen på e-mail jbnie@hillerod.dk eller download det HER.