Frivillig Fredag 2013

Frivillig Fredag er national frivillighedsdag, som holdes hvert år den sidste fredag i september. Dagen har til formål at markere og anerkende frivilligheden, synliggøre frivilligt arbejde og give borgeer, der ikke i forvejen yder en frivillig indsats, mulighed for at være frivillige for en dag.

Frivillig Fredag 2013 blev holdt i Hillerød Biblioteks flotte rammer og var præget af foreningslivets mangfoldighed, mødet mellem sangskrivning og socialt engagement, en flot overrækkelse af årets frivilligpris og frivilligt engagement fra lokale politikere og embedsfolk.

Foreningsbasar
700 personer aflagde besøg på biblioteket, hvor frivillige fra over 30 foreninger havde sørget for, at man kunne opleve nogle af deres aktiviteter. Hos Ventilen Hillerød blev man opfordret til at holde ’en ensom ung person’ med selskab – og fik en stol fx ved fødselsdagsbordet eller i ’biografen’, hos Dansk Blindesamfund Nordsjælland kunne man lære at skrive sit navn med blindskrift, i sprog- og netværkscaféen kunne man lære at udtrykke sig på et fremmedsprog og i Grønnegadecentret var der fællessang og dans.

Læs Hillerød Postens reportage her og se den flotte booklet om arrangementet her.

FF13 frivilligtrae

Frivillighedens mange ansigter og Frivilligtræet
Marianne Träff og Naja Bjørn Skou fra Hillerød Bibliotek vurderer Frivillig Fredag fra bibliotekets synsvinkel:

"I takt med at biblioteket på stadig flere områder har frivillige tilknyttet i form af IT-caféer, lektiecafé og til arrangementer på biblioteket, har vi drømt om at lægge hus til fejringen af Frivillig Fredag. Vi var derfor meget glade for at indgå partnerskab med Frivilligcenter Hillerød om fejringen af Frivillig Fredag 2013.

Vi synes, at vi i fællesskab fik skabt en fantastisk dag i Vandrehallen på Hillerød Bibliotek.

Forud for Frivillig Fredag havde vi i hele uge 39 fokus på frivillighed. På vores hjemmeside bloggede vi om frivillighed, udstillede frivilligforeningernes materialer og fotoprojektet "Frivillighedens mange ansigter" kørte på alle storskærme. Formålet med fotoprojektet var at fejre alle Hillerøds mange frivillige, der dagligt yder en stor og uvurderlig indsats. Vi har fået meget positiv feedback på projektet og drømmer om, at det kunne blive en tilbagevendende begivenhed.

Det andet projekt vi arbejdede med var "Frivilligtræet". På Frivillig Fredag opfordrede vi alle til at skrive en seddel og sætte ord på, hvad det at være frivillig giver dem, og hænge sedlen på træet. Resultatet blev en flot samling af "frivilligstatements", som vi er i gang med at bearbejde. Hvordan vi gør, ved vi ikke helt endnu, men vi glæder os til at vise jer resultatet.

Tak til alle for en fantastisk dag, hvor det sydede og boblede af glæde og engagement i Vandrehallen på Hillerød Bibliotek."

FF13 frivilligprisenBent Kauffmann fik årets frivilligpris
Bent Kauffmann fra Røde Kors modtog årets frivilligpris, der bestod af en kande, en buket blomster og et kontant beløb. Prisen blev overrakt af borgmester Kirsten Jensen.

I sin begrundelse sagde hun blandt andet: "Af de mange forskellige indstillere, der har peget på dig som den rette modtager af Frivilligprisen, beskrives du som en uhyre kompetent sparringspartner, der er god til at opmuntre og støtte nye aktiviteter. Du er konstant opmærksom og hjælpsom, lyttende, ordholdende og positiv. Og så er du ikke bange for selv at give en praktisk hånd med, hvor og når der måtte være behov for det."

Formålet med prisen, der blev uddelt første gang i 2012, er at påskønne og anerkende den frivillige sociale indsats i Hillerød Kommune. Samtidig skal prisen synliggøre og skabe opmærksomhed på det frivillige arbejde og fremme det frivillige sociale engagement.

FF13 MatchmoedeEngagement på noder
Projektet Engagement på noder var en del af fejringen af Frivillig Fredag 2013. Det var et samarbejde mellem Frivilligcenter Hillerød, der fandt frem til ti foreninger, og Klaverfabrikken, som fandt lige så mange sangskriverhold.

Med sprøde toner fra guitar og klaver præsenterede en række musikere og sangskrivere - primært lokale - den 22. august sig for første gang for ti af Hillerøds foreninger i frivilligcentret. Her mødtes parterne i ”Engagement på noder” for lære hinanden at kende og for at tale om, hvordan sangskriverne finder frem til en tekst og melodi, der beskriver deres oplevelse af foreningen.

Sangene blev fremført og overleveret til foreningerne ved en forpremiere i frivilligcentret på Kulturnatten i Hillerød 20. september og blev præsenteret endnu en gang ved den store fejring af frivilligheden på Frivillig Fredag.

Stemningen var positiv fra alle sider, og der var tydeligt, at sangskriverne både var spændte på og så frem til at udføre opgaven, mens foreningsfolkene med stor entusiasme fortalte om deres sag og deres personlige engagement i foreningsarbejdet.

Herunder kan du i præsentationer af sangskriverne og den forening, der har inspireret dem, samt teksterne til sangene. 

FF13 Amnesty international FF13 dansk blindesamfund
Amnesty International Nordsjælland: Hans Jultved

Dansk Blindesamfund Nordsjælland: Søren Jønk

 FF13 depressionsforeningen  FF13 diabetesesforeningen

Depressionsforeningen i Hillerød: Bjarne Druedal

HØR SANGEN

 Diabetesforeningen i Hillerød: Anne Idskov og Martin Buster
 FF13 gigtforeningen logo  FF13 hjerteforeningen
 

Gigtforeningen Nordsjælland: Rooftop Karma

HØR SANGEN

 Hjerteforeningen Hillerød: Emil Valbjørn
 FF13 Autismeforening  FF13 RodeKors logo
 

Landsforeningen Autisme Nordsjælland: Peter Schöning

Røde Kors Hillerød: Kat Herlo Jensen

HØR SANGEN

 FF13 SIND  FF13 Ventilen

SIND Hillerød/Allerød: Marie Lind Burgdorf

HØR SANGEN

Ventilen Hillerød: Lasse Åquist

 

FF13 bente claudi it cafe

Frivillig Fredag-praktik
I ugen op til Frivillig Fredag (uge 39) havde 23 lokalpolitikere og embedsfolk meldt sig til en dags praktik i 21 af Hillerøds aktive foreninger. 

Fordelingen blev til på baggrund af de ønsker, politikerne har foretaget efter at have gennemgået kataloget over praktikopslag. Oversigten over hvem der var i praktik hvor, kan ses HER.

Tilbagemeldingerne på praktikforløbene har været positive. Du kan læse uddrag fra nogle af vurderingerne og se billeder fra forløbet HER.  

På billedet til højre er det Bente Claudi, byrådsmedlem for Konservative, der er i praktik i Frivilligcenter Hilllerøds IT-café. 

 

Hjælp lokalt
Foreningsvejviser
Trivselsgrupper
Kom med
Kalender
Youtube